Gå till innehåll
Svenska Curlingförbundet
Svenska Curlingförbundet

"Det roligaste är att glida"

Rapport från pilotprojekten som arbetar med förberedande insatser inför Fritidskortets införande hösten 2025.

Två föreningar, Karlstads Curlingklubb och Härnösands Curlingklubb, är pilotföreningar för anpassning av verksamheten inför kommande höst med Fritidskortet.

Vad innebär fritidskortet och pilotprojekten?

Under hösten 2025 kommer ungdomar mellan 8-16 år i Sverige att få tillgång Fritidskortet som innebär en summa pengar till varje barn, att använda för att delta i fritidsaktiviteter inom idrottsrörelsen, friluftsorganisationer och andra organisationer inom civilsamhället och kulturområdet.

En särskild satsning görs för att ungdomar i socioekonomiskt segrerade områden,Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats. enklare ska kunna ta del av föreningslivet. Under 2024-2025 gör samtliga idrottsförbund en satsning för att förbereda idrotten och föreningarna på att erbjuda en verksamhet dit ungdomarna vill komma.

Inom curlingen har Karlstads CK och Härnösands CK varit pilotföreningar, då båda har sina curlinghallar i närhet till områden där barn och unga i lägre grad deltar i föreningsidrott. De har arbetat särskilt för att skapa en relation till ungdomar från de områdena. Syftet med pilotprojekten har varit att få ungdomarnas återkoppling på vad de tycker om curling och vad curling som idrott borde tänka på för att vara attraktiv för dem.

Rapport från Karlstads CK som avslutat sitt projekt

Karlstads CK har avslutat sitt projekt och Härnösands CK, med curlinggymnasiet i spetsen jobbar vidare och planerar avslutning i början av 2025. Vi har fått en rapport från föreningen i Karlstad som arbetat med en närliggande skola.

Samarbetet började med FloorCurling i skolan, där idrottsläraren berättat att han upplevt FloorCurlingen som helt unik i form av en aktivitet där alla har kunnat delta. En glädjande nyhet om hur FloorCurling kan användas i skolan för att skapa både rörelse och väcka nyfikenhet för sporten.

Efter floorcurlandet, har samtliga elever i mellanstadiet besökt curlinghallen under idrottslektionerna. Detta följdes av två frivilliga eftermiddagstider på fredagar, som varit besökt av cirka 20-25 ungdomar vid varje tillfälle och avslutningsvis bjöd föreningen in ungdomar med familjer att komma till curlinghallen för gemensamt spel och en enklare middag. En mycket trevlig kväll där ungdomarna fick utmana de vuxna på match och tillslut vann den kampen (mycket prestigefullt).

Efter ytterligare någon vecka, fick föreningen besöka skolan och ungdomarna för att ställa frågor.

Första frågan var bred, vad de tyckte om curling som aktivitet. "Jätteroligt!" Var svaret och det utropet kom från alla!

Vi inom curlingen, som är vana föreningsinstruktörer eller ledare känner igen det sedan innan. Många föreningar som har skolverksamhet och prova på, berättar att deltagare har kul på plats i hallen, men att det är själva uppföljningen som är utmaningen. Därför har vi försökt gräva lite mer i ungdomarnas svar och till våren kommer föreningen att erbjuda mer verksamhet för de ungdomar som deltagit. Då som curlare och inte som besökare från skolan.

Lärdomar

  • Ledare är allra viktigast! Att det finns tillräckligt med ledare är en nyckelfaktor och ledarna behöver dessutom ha med sig att det viktigaste är att de tydligt visar att ungdomarna är välkomna. Det är egentligen viktigare än att lära ut curling.
  • Upplevelsen "Att glida på is" är det ungdomarna verkar ha uppskattat allra mest. På frågan vad som var roligast svarar de: Att glida. Glida på en fot. Glida på knä, balansera på isen. På frågan om vad de skulle vilja göra mer ifall de kom tillbaka så vill de också bli bättre på att glida. Kunna glida längre och balansera längre på ett ben. Någon nämner även att det var kul att försöka pricka stenen i mitten.
  • Att komma frivilligt på eftermiddagstid har varit uppskattat och gruppen är överens om att de skulle vilja fortsätta med det. Skolan ligger nära och många kan promenera på egen hand om det finns ledare i föreningen som är på plats och möter upp.
  • Lär känna föräldrarna och familjerna. Särskilt om ungdomarna ska få gå själva från skolan, behöver föräldrarna veta var de går och känna att de är trygga med både lokalerna och ledarna.
  • Se över lokalerna. Ungdomarna berättar också att de kan se sig själva lyssna på musik i curlinghallen, ha disco, fika och titta på film.
  • Samarbeta med lokala bostadsbolaget. I det här fallet har föreningen också besökt Karlstads Bostads AB som har träffar för alla boende i närområdet. Där har föreningen också besökt med FloorCurling och lärt känna föräldrar och syskon till de barn som testat curling på skoltid.

Fortsättning

Ett antal av ungdomarna har redan börjat dyka upp på föreningens juniorträningar, inklusive någon familj som kommit alla tillsammans på öppna träningstider. Föreningen har nu ett jobb att göra med att sammanställa feedbacken och återkomma med erbjudande om att curla mer och vi återkommer med ny rapport om det arbetet efter vårterminen.

Publicerad: 2024-12-18