Gå till innehåll
Mälardalens Curlingförbundet
Mälardalens Curlingförbundet

Divisionsspel

Välkommen att spela divisionsspel med oss! Mälardalens Curlingförbund ansvarar för spel i div 2-5.

Inbjudan och spelschema finns under respektive serie när det är aktuellt.

Information säsongen 2022-2023

Årets tävlingsschema ser lite annorlunda ut än tidigare. Det är resultat av flera konsultationer med klubbar och hallar för att skapa ett schema som svarar mot behovet och kommentarer som har kommit fram under dessa diskussioner.

  1. I flera hallar måste det skapas mer utrymme för uthyrningar. Med ökade elkostnader är det viktigt att kunna hyra ut - det är dessa personer som betalar för att hålla hallarna i gång. Tydligen har karaktären för uthyrningar ändrat sig under de senaste åren. Det blir allt färre företagsuthyrningar, som brukar vara på veckodagar, och allt fler privata grupper som vill hyra på helgen, särskild på lördagar. Då måste vi skapa mer utrymme på lördagar för uthyrningar.

  2. Under många helger blir spel i hallarna mer intensiva med ett matchpass på fredag, fyra pass på lördag och tre pass på söndag. Tanken är att man kan spela dessa med två olika grupper/divisioner och i så fall blir det fyra matcher för varje lag i dessa två grupper: en match fredag kväll och 3 lördagsmatcher, eller en match lördag kväll och tre matcher på söndag.

  3. Punkten ovan innebär att vi inte kommer ha helger där lag måste spela 6 matcher under en helg. Vi får ofta klagomål att det blir för mycket. Det blir max (kanske med någon enstaka undantag) 4 matcher under en helg och lagen blir upptagna bara två av tre dagar under helgen (fredag kväll inräknat). Det betyder också att för de flesta blir det seriespel uppdelat på 4 helger under säsongen i stället för 3 som tidigare år.

  4. I Danderyd tar nästan alla spelhelger upp bara fyra av åtta banor. Det är så att Danderyd kan hyra ut de andra banorna för att skapa välbehövlig inkomst. Det underlättar också om Danderyd kan hålla fyra banor öppna pga höga elpriser.

  5. Vi startar seriespel lite tidigare med matcher för div 2 och 3 redan under sen oktober. Då hinner vi med två div 2 och 3 helger under hösten.

  6. Div 4 och 5 startar lite senare så att nybörjare hinner komma igång innan det blir seriespel. Vi tänker också ändra så att div 4 och 5 endast spelar 6 omgångar. Flera distrikt tillämpar redan detta i sina seriesystem.

  7. I Sverige kommer det att spelas två stora internationella mästerskap under säsongen: EM i Östersund under hösten (flyttades hit från Ryssland), och Dam VM i Sandviken under våren. Det går inte att helt undvika konflikt med dessa men schemat är upplagt så att det blir seriespel bara på första helgen vid båda dessa så att folk kan åka iväg och titta på slutspelshelgen om de vill. EM slutar på lördagen så Mälardrottningen är lagt på söndagen samma helg.

  8. Det har planerats för en full 16-lag serie för Div 5. Om det inte blir fullt kan vi ta bort några pass och sannolikt frigöra ytterligare några lördagar.

Viktig information

Sopdynor
Från säsongen 2017/18 så gäller det att samtliga spelare i Mälardalens tävlingar och seriespel ska spela med godkända sopdynor enligt det internationella regelverket, om inte tävlingen/serien anger ett undantag. För denna säsong, 2022-2023, gäller undantag i division 4 och 5, Mälardrottningen och S:t Moritz Cup.

Regler
Lag som lämnar återbud till sammandragning i seriespelet efter spelschemats distribution, diskvalificeras från fortsatt spel i serien. Spelarnas hemmaklubb debiteras dubbel anmälningsavgift för det gällande laget.

Publicerad: 2022-12-06

Postadress

c/o Per Näsman
Tallvägen 5
191 41 Sollentuna

Kontakta oss

Telefon: 070 570 14 15
E-post: info@malarcurling.se