Gå till innehåll
Svenska Curlingförbundet
Svenska Curlingförbundet

Nyheter

 • Ny utvecklingskonsulent för paracurling: Ezen Kolcevskaja

  Från och med den 12:e augusti, välkomnar vi Ezen Kolcevskaja till Svenska Curlingförbundet. Ezen kommer att jobba med breddfrågor som läger, rekrytering och föreningsstöd inom rullstolscurling. Hon kommer även att ansvara för inkluderingen av mattcurling och förbundets arbete med att erbjuda curling för personer med olika funktionsnedsättningar.Ezen har spelat curling i tjeckiska landslaget i många år och bor nu i Karlstad, sedan två år tillbaka. Hon har vunnit tjeckiska mästerskapen sex gånger och bland anant spelat sju EM och tre VM.Sedan flytten till Sverige och Karlstad, har hon fortsatt engagera sig i curling, utbildat sig till coach och coachar lag Ryberg från Sundbybergs CK. Hon sköter även sociala media för lag Edin.Ezen själv, ser fram emot att börja sin tjänst hos oss på SCF: Det känns otroligt att jobba för Svenska Curlingförbundet. Det ska bli så kul att utveckla en sport som jag älskat hela mitt liv. Jag hoppas att vi kommer få fler nya para-curlare i Sverige och att vår härliga gemenskap ska expandera till nya underbara människor.Vi ser mycket fram emot att välkomna Ezen till teamet och den här tjänsten som Isabella Wranå har haft tidigare. Isabella har en ny tjänst inom logistik som är hennes expertområde. Vi ser ändå fram emot att låna in henne som ledare vid olika läger framöver.
 • Grattis till säsongens stora curlare!

  Under säsongen 2023-2024 har vi krönt hela fem Stora Curlare. En utmärkelse till curlingspelare som placerat sig på pallen i nationella och internationella mästerskap. >LÄS MER OM POÄNGRÄKNINGENFanny Sjöberg och Axel SjöbergSyskonen Fanny och Axel Sjöberg, tillika förbundskapetener för våra juniorlandslag var först ut att få utmärkelsen denna säsong. Det var Fanny som blev först:Vi saknade 0,5 respektive 1p till att nå 25p så det var spännande kring vem av oss som skulle "vinna", men jag hann före i och med guldet på mixed-SM förra året och Axel blev storgrabb efter guldet på figur-SM i december.
 • 2025 kommer Fritidskortet: Nu söker vi pilotföreningar för att möta den satsningen!

  Under hösten 2025 kommer ungdomar mellan 8-16 år i Sverige att få tillgång till ett Fritidskort som är laddat med en summa pengar och som kan användas för att delta i fritidsaktiviteter inom idrottsrörelsen, friluftsorganisationer och andra organisationer inom civilsamhället och kulturområdet.En särskild satsning görs för att ungdomar i socioekonomiskt segrerade områden, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. enklare ska kunna ta del av föreningslivet Under 2024-2025 gör samtliga idrottsförbund en satsning för att förbereda idrotten och föreningarna på att erbjudaVi söker två föreningar för pilotprojekt under hösten 2024.Nu söker vi två föreningar som vill delta i ett pilotprojekt under hösten 2024.Syftet är att skapa relation till en ny målgrupp och samla in kunskap om hur de vill idrotta inom ramen för curlingens verksamhet. Föreningens ledare kommer att träffa ungdomar via skola eller annan verksamhet, bjuda in dem till hallen för att testa curling och sedan samlas för samtal gällande hur ungdomarna ser en eventuell utveckling och fortsättning av aktiviteten.För att lyckas behöver föreningen följande:
  • Ledare som vill engagera sig i att testa nytt och arbeta för att utöka föreningens ungdomsverksamhet.
  • Att föreningen, rent geografiskt befinner sig inom 2 kilometer från något RegSo område.
  • Att föreningen har en positiv miljö i sin hall och en god vilja att utveckla verksamheten. Fördelar är också om det finns tidigar relationer eller ingångar till någon skola.
  Ledarna inom ramen för projektet kommer att arvoderas. Föreningarna tilldelas också ett projektstöd på 20 000 kronor.Har ni frågor om Fritidskortet eller om att vara pilotförening? Kontakta sara.carlsson@curling.se>>MER OM FRITIDSKORTET Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.>>KOLLA OM ER FÖRENING HAR ETT REGSO OMRÅDE NÄRA Pdf, 306.4 kB, öppnas i nytt fönster.
 • Lär känna Curlingförbundet del 4: Sara Carlsson

  Under den här rubriken kommer du få chans att lära känna Svenska Curlingförbundet lite bättre. Sara Carlsson jobbar som utvecklingskonsulent och är den som möter många i curlingsverige vad gäller utbildning, föreningsutveckling och olika stödformer och projekt. Sara har själv varit curlare på elitnivå med både JVM-silver 2008 och VM-guld 2011 och sitter alltid klistrad framför teven när det är mästerskap - vissa gånger även som kommentator. Idag jobbar Sara framförallt med breddidrott och är den anställd som just nu jobbat längst av oss på Curlingförbundet. Sara har alltid många bollar i luften och är en administrativ fena som inte tvekar för olika uppdrag.
 • Första säsongen med regionsindelning för ungdomsverksamheten

  Denna säsongen har vi arbetat med ungdomsverksamheten inom ramen för tre regioner. Ett stort arbete som främst letts av tre föreningar med huvudansvar för varsin region. Göteborgs CK, Sundbybergs CK och Härnösands CK har alla samordnat aktiviteter för ungdomar och ledare i respektive region. Vid utvärderingsmöte konstaterar de alla att huvudmålet är uppnått: Det har blivit fler aktiviteter. Som bonus, har fler ungdomar och ledare har lärt känna varandra och det har varit roligt!Föreningarna har också fått utvärdera och konstaterar även de, att samarbetet är positivt.
  Exempel från södra regionen: Vi har haft ett toppenår! Vi hade inget samarbete gällande ungdomsverksamheten innan. Nu har vi haft Curly Camp, tävling i Mjölby, Träning med Edin och en säsongsavslutning i Jönköping. Många deltog på JSM och ännu fler på avslutningsläger i Oslo. Vi har lyckats ses flera gånger gånger och lärt känna varandra.Fortsatt utveckling Samarbetet mellan regionerna kommer att fortsätta nästa säsong. Både ansvariga och föreningar har kommit fram till att de vill skapa ytterligare aktiviteter för nya, särskilt på vårkanten och några fler endagsaktiviteter som är enkla för alla att delta i utan att behöva resa för långt eller övernatta. Fler möten mellan regionerna står också på agendan.Nationellt kommer vi att starta säsongen med att bjuda in alla föreningar för att prata om kommande år med ungdomsverksamhet och hoppas att även några av de föreningar som inte har aktivitet idag, kan välkomnas in i gemenskapen. En styrka med regionerna är att även den som har någon enstaka junior kan hitta ett större sammanhang och bli en del av en verksamhet med fler.Avslutningsvis vill vi tacka alla ledare och aktiva som deltagit i aktiviteter. Särskilt tack till huvudansvariga föreningar och ledarna Agnes Aldén, Stefan Tjärnlund och Gustaf Carlberg som alla engagerat sig helhjärtat för att skapa utbyten för våra ungdomar!>>Läs mer om regionsindelningen
 • Sweden Tour Vinnare

  Vinnarna av Sweden Tour i rullstolscurling 2024Sweden Tour i rullstolscurling 2024 är avgjort och Jönköping Energi 1 kammade hem flest poäng i säsongens tour och blir 23/24 vinnare. Laget består av Viljo Petterson Dahl, Mikael Peterson, Mats-Ola Engborg, Sebastian Blomberg och Tommy Andersson.-Det är alltid lika kul att spela Sweden Tour, att få träffa alla härliga människor och att få tävla mot alla duktiga spelare. Så klart är det lite extra roligt att vinna dessutom, Säger Viljo Peterson- Dahl om segern i touren.Jönköping Energi 1 vann med 24 poäng i totalställningen. Touren bestod denna säsong av två deltävlingar i Jönköping och Karlstad. Den tredje och sista deltävlingen blev dessvärre inställd.
 • Lojo, Finland och Östersund, Sverige kommer att vara värdar för EM 2024

  Nu står det klart vilka som arrangerar EM 2024. Lojo, Finland, kommer att vara värd för EM A medan Östersund ännu en gång får förtroendet att arrangera EM B. Båda tävlingarna kommer att pågå 16-23 november.
 • Nationell tävling för damer säsongen 2024/2025 och framåt

  På förslag från utvecklingsutskottet har SCFs styrelse beslutat att inte genomföra en elitserie för damer säsongen 2024-2025. Hur framtida elitserien damer och andra tävlingsmöjligheter kan se ut kommer att diskuteras i olika forum under nästa säsong.
 • Säsongen avslutades med curlingfest i Danderyd

  Säsongsavslutning i Danderyd med KG Open och curlinggalan. En väldigt trivsam helg med lagkombinationer och lagnamn som vi inte alltid ser, även om det varit många välkända ansikten bland deltagarna.
 • Riksfiguren färdigspelad för säsongen!

  Årets Riksfigur är avslutad med totalt 707 serier spelade under säsongen 2023-2024. Topp i listan för flest spelade serier denna säsong är Jönköping med 182 rapporterade serier. Årets spelare är utan tvekan Walther Janson från Karlstad som toppar tabellen i två kategorier, nämligen bästa serie för rullstolscurlare och 100-klubben, med sina 139 poäng.Samtliga topplistor finns samlade HÄR. Pristagarna meddelas under nästa vecka.
 • Första säsongen i Östhammar

  Nyaste föreningen i Svensk Curling är Östhammar. Det har provcurlats på hockeyisen under ett par säsonger och inför 2023-2024 beslutade sig föreningen för att bli en del av hela svensk curling. Jätteroligt tycker vi!
  Curlingsektionens ordförande Erik Rudolfsson är nöjd med säsongen.Det har varit jättekul och det känns att det börjar sätta sig nu att vi finns till. Trots att vi inte haft särskilt stark marknadsföring har vi haft många bokningar på de få tillgängliga tider vi har per vecka. I år dessutom begränsat till14 veckor i stället för 22, pga reparation av kylaggregat.Föreningen har en egen tour med åtta lag som spelat en grundserie fördelat i två grupper. De två bästa i varje grupp har gått till A slutspel och trean fyran till B slutspel. De spelar på två banor i matcher om åtta omgångar, final och bronsmatch i båda slutspelen samt avslutning med middag och prisutdelning.Vi spelar på två banor med 2 tim per match, 8 omgångar i varje. Verksamheten har märkts av och det är ett antal som provat curling med föreningen.Sammanlagt har 267 personer spelat på någon av de 38 timmar som vi haft tillgång till. Vi har också varit och spelat i Uppsala och fått fin support från dom. Säsongen avslutades med spel på Åland och för första gången spelade vi två lag riktiga tävlingsmatcher bla mot ett av deras div 2 lag. Vi hävdade oss väl och hade närapå knäppt dom i en match. Nu ser vi fram emot nästa säsong med start i oktober och planerar bland annat för att köpa lite ny utrustning.
 • Projekt: Fler damer i förening

  Under våren har 25 kvinnor i åldern 60 och uppåt spelat curling i Karlstads Curlingklubb. Vi har erbjudet fem tillfällen med fri anmälan att komma samtliga gånger eller någon enstaka. Förbundet beslutade att genomföra pilotprojektet för att öka antalet kvinnliga curlare 65+ som idrottar i förening. Statistiken över aktiva visar att ju längre upp i åldrarna som curlarna är, desto högre andel är män.Vid årsskiftet 2023-2024 såg statistiken för aktiva ut såhär: Curlare 65-74 år: 830 män och 137 kvinnor.
  Curlare 75-84 år 500 män och 47 kvinnor
  Curlare 85 år och äldre: 46 män och 1 kvinna.
  Vi har gjort projektet enbart för kvinnliga deltagare för att skapa en grupp som känns trygg och med hög gemenskap. Deltagarna har även själva sagt att det varit en positiv förutsättning för att anmäla sig till en ny aktivitet.Tanken är att de som vill fortsätta med curling, ska integreras med alla föreningens medlemmar när de väl känner sig säkra på isen.Marknadsföring Vi inledde med en riktad Facebook-kampanj till kvinnor 60 år och äldre i Karlstad. Deltagare fick välja vilket första tillfälle de ville delta i och alla som deltagit vid något tillfälle fick återkommande erbjudande varje vecka, om att anmäla sig till nästa tillfälle. När vi väl börjat, uppmuntrades deltagarna också att ta med sig vänner.Upplägg Deltagarna fick välja att spela med stick eller slajda. Några valde direkt och några varierade efter dagsform. Varje pass inleddes med övningar i någon form och vi har tränat balans, fart, riktning och vilket håll stenen skulle rotera. Samt viss övning i sopteknik.Eftersom det kom några nya varje gång, är det bra att ha flera ledare så någon kan introducera nya medan någon gör en övning med de som spelat sedan innan. Vi spelade en timme varje gång, varav cirka 30 minuter ägnades åt träning, följt av matchspel. Ofta i lag två mot två så att alla fick spela många stenar. En övning som fungerar bra för de som spelat några gånger är kidsfigur, som en enklare variant av figurspel.Återkoppling från deltagarnaJag tycker att upplägget var tillåtande, vi var alla lika entusiastiska och framförallt var alla nybörjare.
  Kul att få möjligheten att i en trygg miljö testa på curling.
  Jag är övertygad om att fler i åldersgruppen vill ha möjlighet att prova på.
  Det har varit jätteroligt! Bra att alla varit ungefär på samma nivå, har inte varit rätt för att göra bort mig! Vill gärna se att gruppen får några tillfällen med repetition till hösten och en fortsättningskurs innan vi ska spela i övrig verksamhet med andra.
  Utveckling och fortsättning Deltagarna har fått anmäla sig för att bli kontaktade av föreningen och fortsätta med curling nästa säsong. En stor andel har gjort detta. De uttrycker en önskemål om att få fortsätta träna i sin grupp där de känner sig bekväma och trygga. I allafall en stund till innan några tror de vill börja med lunchcurling eller vuxenträning.Något som vi tror är bra att addera, är ett typ av mentorskap med föreningens övriga kvinnliga medlemmar för att skapa någon typ av mentorskap. Fler ledare som kan turas om att delta på träningspassen och vid fikastunden, som sedan kan finnas med ifall det finns intresse för att anmäla sig till annat spel i föreningen.Vill er förening testa något liknande? Sök PROJEKTSTÖD 65+ och testa i er förening!
 • Nominera årets ungdomsledare!

  Nu är det dags att nominera årets ungdomsledare. Vem är det som gjort det lilla extra i er förening och som ni vill uppmärksamma?
  Årets ungdomsledare får stipendium på 10 000 kronor. Pengarna betalas ut till föreningen och ska användas för ledarens fortsatta utveckling inom curling eller inom sitt ledarskap.Vem som får stipendiet, annonseras vid SCF:s förbundsmöte, hösten 2024.Ansökan är öppen till och med den 12:e juni 2024.>NOMINERA HÄR
 • NJCT Mixed Doubles Championships

  Sverige deltog med två lag som kvalificerade sig genom SM Juniorer Mixed Dubbel. I Sweden 1 spelade Moa Dryburgh, Axel Landelius och coach Therese Westman. I Sweden 2 spelade Thea Orefjord, Olle Moberg och coach Robin Ahlberg.Förbundskapten Johan Nygren :Det var en tacksam uppgift att vara förbundskapten, med erfarna lag som var enkla att coacha. Så hade redan bra coacher på plats som kände dem väl. Tävlingen var väl arrangerad av alla som hjälpte till och det var nog de bästa förutsättningarna, ismässigt som jag upplevt i svensk curlinghall. Mycket curl och jämna farter genom hela matcherna.Båda svenska lagen gick som tåget genom grundserien, med endast en förlust för Sweden 1. Därmed kvalificerade de sig båda direkt till semifinal som de två högst rankade lagen och fick ledigt under lördagskvällen för att se på kvartsfinalerna.Vägen till slutspel var i stort sett fläckfri. De spelade väldigt bra i grundspelet och inga förluster efter full tid. Moa och Axel förlorade en match på shootout. Thea och Olle vann två matcher på shootout. Båda kom etta i sina grupper och skötte sig väldigt bra. Jag skulle till och med säga att den matchen som Moa och Axel förlorade, spelade de nästan som allra bäst, men mötte ett ännu bättre schweriziskt lag.
 • In Memoriam: Melba - Jan Olsson 1951-2024

  Jan Olsson, mer känd som Melba, somnade in söndagen den 31 mars efter några månaders kamp mot cancer. Melba kom in i SCF:s styrelse för tre år sedan, då satt han som ordförande i Västsvenska Curlingförbundet samt Curlingklubben Vänersborg. Han fick axla rollen som ansvarig för Tekniska utskottet efter Leif Öhman.
 • UnoCurling: Perfekt för alla säsongsavslutningar

  Våra kollegor på norska curlingförbundet har tagit fram ett nytt sätt att curla på: UnoCurling! Lagen drar kort och får nya förutsättningar för omgångarna. Beroende på vilka kort du har, kan du välja att helt plötsligt stoppa motståndaren från att spela, eller att dubbla dina poäng i omgången.Det verkar väldigt roligt och perfekt nu när många har sina säsongsavslutningar med diverse sociala tävlingar och lekar. Vi har översatt materialet till svenska. Välkomna att testa!>UNO CURLING Pdf, 955.4 kB.Norges Curlingforbund uppskattar också om alla som testar, svarar på en undersökning och ger feedback på UnoCurling.>>TILL UNDERSÖKNINGEN. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
 • SM Mixed: Guldet till CK Granit

  Tretton lag deltog vid årets SM Mixed som spelades i Härnösand. Guldmedaljörerna och Sveriges landslag i Mixed 2024 är CK Granit: Here comes the boom. Med Mikaela Altebro, Johannes Patz, Rebecka Thunman och Simon Granbom.Det blev en spännande final mellan IK Fyris och CK Granit och först i den sjunde omgången kunde CK Granit koppla greppet med en tvåa. Efter ytterligare en stulen tvåa i den åttonde och sista omgången, skrevs slutsiffrorna till 7-3.Kapten Simon Granbom om Mixed SM:Det var väldigt kul att vara med på mixed-sm. Både på och av banan. Det var lite svårt för oss att läsa av isen vissa matcher, men vi hade det väldigt roligt tillsammans som lag och försökte bara ha ett gott tålamod genom alla matcher, vilket visade sig vara väldigt lyckat.Alla medaljörer:Guld: CK Granit, Here comes the boom Mikaela Altebro, Johannes Patz, Rebecka Thunman, Simon GranbomSilver: IK Fyris, Simon Olofsson: Linnea Nilsson, Jacob Hanna, Sofie Bergman, Simon OlofssonBrons: Härnösands CK, Mabergs: Kerstin Skoglund, Molly Mabergs, Emil Marklund, Mathias Mabergs. Coach: Andreas SkoglundBrons: Sundbybergs CK, De tre vännerna och Nyman: Fanny Sjöberg, Fredrik Carlsén, Jennie Wåhlin, Fredrik NymanStort tack till Härnösands Curlingklubb, Mitt Härnösnad, Svenska Kyrkan i Härnösand och Destination Höga Kusten för ett fint arrangemang!
 • Jalle Jungnell invald i Hall of Fame!

  Att introduceras i World Curlings Hall of Fame, är den finaste utmärkelse, vid sidan av mästerskapsmedaljer en curlare kan få. Utmärkelsen symboliserar att en person har gjort ett enastående bidrag till curlingen, antingen på isen eller vid sidan av, genom att utveckla sporten. Den 31 mars annonserade World Curling årets invalda i Hall of Fame och däribland svenska Jalle Jungnell som säger:Att få denna otroligt ärofyllda utmärkelse gör att jag får nypa mig lite i skinnet. Jag känner mig överväldigad, men mycket stolt och glad.Såklart vet jag ju att det finns väldigt många engagerade och duktiga människor i curling cummunityn som förtjänar denna hedersbetygelse väl så mycket som jag, men nu blev det jag och då gläds jag över det. Speciellt glad blir jag av att som första rullstolscurlare få denna utmärkelse tillsammans med världens högst meriterade spelare, Sonja Gaudet, med sina tre Paralympiska guld.Men så klart så bleknar ju alla utmärkelser i perspektiv till det öde som drabbat, den i Hall of Fame också invalde, Thomas Ulsrud.>Läs mer om Hall of Fame Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Jalles bidrag till curling, i Sverige och i världenJalle nominerades i båda kategorierna, builder och athlete, för hans stora bidrag på och av plan inom rullstolscurlingen. Läs hela nomineringen nedan och ta er tid att både gratulera och tacka Jalle för hans stora engagemang till curlingen under många år.Nomination of Jalle Jungnell for World Curling Hall of FameAs an athlete, Jalle has represented Sweden successfully in a total of 114 international games, with two Paralympic bronze medals and two World Championship silvers. He has been awarded the Sportsmanship Award a total of three times and has been a role model for wheelchair athletes since the game started.As a builder, Jalle has played an important role internationally, as well as nationally. He has been a part of the development of wheelchair curling, since the first ever clinics in Cranz Montana in 2000. There, he was with the group that tried out the sport and spent days working on how to develop the game and also create the rules.In Swedish Curling, Jalle has served on the board of our national association from 2014 until October 2023. His contribution to the sport of curling, and especially to wheelchair curling in Sweden has been crucial, both to the growth and international success that we have seen in the past 10 years.Jalle have also been involved in the Swedish Paralympic Committee as a delegate from Curling on meetings and is personally elected as president of the nomination committee for the Paralympic Committee, electing the members in the Paralympic Committee which nominates the actives to be selected for the respective Paralympics.From the board of the SCA, he has been leading a working group focused on wheelchair curling and through this, has built a support program for our clubs and our active curlers. The contribution has made a big difference to our national development. Starting with only two wheelchair curling teams and one championship every year, to now having ten teams in national competition, two national championships, a national tour holding three events every year and yearly national training camps.What defines Jalle as a builder of the sport, is that he always asks the important questions before the board or working groups make decisions. His mantra has always been to avoid short cuts and sometimes make the difficult decisions in order to stay true to our foundation of values and on track towards the long term goals. He has made sure that wheelchair athletes are always considered and represented in our work.Finally, he always brings a positive perspective and a drive for action and development. His contribution has been invaluable to our organisation and to the sport of curling.
 • VM-guld till Sverige!
  Lag Edin är världsmästare

  Sverige/lag Edin är världsmästare efter ett avgörande på sista stenen i finalen. En fenomenal laginsats av Lag Edin på VM i Schaffhausen. I finalen besegras Kanada med 6-5 där Niklas Edin tvingas till en riktigt svår dragning för vinst.
 • Thea Orefjord om totalsegern i Nordic Curling Tour och kommande mästerskap i Mixed-Dubbel

  Tävlingssäsongen för juniorer avslutades med Bill Ross Trophy i Sundbyberg den 21-24 mars. Totalt 20 juniorlag samlades i Sundbyberg för sista turneringen i årets Nordic Curling Tour. För Team Dryburgh var det sista tävlingen som juniorer i den uppställning vi blivit vana vid att se dem och det gick på bästa tänkbara sätt. Obesegrade genom hela turneringen fick de avsluta juniorkarriären som vinnare av hemmatävlingen och dessutom vinnare av hela säsongens Nordic Curling Tour. Lagets trea, Thea Orefjord om tävlingen och tour-segern:Bill Ross var en väldigt kul tävling! Vi hade ställt in oss på att det här är vår sista juniortävling tillsammans och det känns såklart lite vemodigt. Vi har spelat länge tillsammans och nu är juniortiden för oss fyra som lag slut. Samtidigt var det väldigt kul att vi fick avsluta på hemmaplan och våra familjer kunde vara där. Även mina föräldrar (som bor i Karlstad) kom upp och kollade. Vi hittade även på mycket kul vid sidan av plan med det skotska laget som bodde tillsammans med oss hemma hos Dryburgh.Segern i Bill Ross innebar också totalseger i Nordic Curling Tour. Överlag beskriver Thea att säsongen 2023-2024 har varit både spännande och rolig, samt lite annorlunda mot tidigare, eftersom laget arbetat med en ny coach i form av Sören Gran.Det har blivit en annan dynamik och det har både varit kul och lärorikt att ha med honom. Resultatmässigt gått upp och ner men vi har bland annat haft som mål att bli bättre på vår kommunikation på isen och det känns som vi kommit en bra bit inom de områdena som vi målsatt.Laget har upplevt juniortävlingarna som ett positivt inslag i säsongen och ser fördelar med att kunna varva junior- och seniortävlingar för att få rätt utveckling.Juniortävlingarna har varit roliga! Vi spelade Prag och Danmark innan Bill Ross och vann båda dem. Vi har träffat mycket folk som vi fortfarande har kontakt med och upplever att blandningen av junior och senior har gett oss bra förutsättningar för kommande övergång till seniorspel.Team Dryburghs satsning framåt:Moa Nilsson har nu gjort sin sista säsong som junior. Det innebär att Team Dryburgh kommer att fortsätta spela på seniornivå i samma uppställning och att de andra tre kommer att spela juniorcurling med målsättningen att få spela fler Junior-VM.Laguppställningen är inte klar än, men vi vill fortsätta fokusera på juniorcurling också eftersom vi väldigt gärna vill ha en medalj till på JVM. Men det kommer inte få allt fokus utan vi ska ta klivet in i seniorcurling också, alla tillsammans.Laget tränar varierat och planerar upplägget utifrån en bild av hela säsongen. Träning på is blir tre till sex gånger i veckan, beroende på tävlingsschemat och varvat med fysträning.Under 2023-2024 har laget spelat 12 tävlingar, varav fem junior och resten senior.Vi brukar träna en period med mer teknik och en period mer fokuserad på att sätta slag. Det beror på var i fasen till tävling vi är. Nu går vi snart in i off-season och då kommer det bli ökat fokus på fysträning.Kommande mästerskap: Nordic Junior Curling Tour: Mixed Double Championships.Säsongen är inte helt slut än. För både Thea och Moa Dryburgh, väntar NJCT Mixed Doubles Championships i Sundbyberg. Thea spelar med Olle Moberg och Moa spelar med Axel Landelius.Det känns väldigt kul att få spela den tävlingen! Det blir lite annorlunda när det kommer folk från fler delar av världen och en VM-känsla även om det inte är officiellt. Så superkul, både att få spela och att få representera Sverige. Vi laddar med att träna och spela för att hitta mycket känsla.Blir det någon fortsatt satsning med Mixed-dubbel laget tillsammans med Olle?Jag tycker Mixed-Dubbel är väldigt roligt, men vi har inte planerat att göra någon karriär. Främst har jag spelat Mixed Dubbel inom junior och nästa år är Olle för gammal. Så antingen hittar jag någon annan att spela med eller så kan det bli någon seniortävling om schemat passar och det är någon tävling som spelas nära hemmaplan.Följ veckans NJCT MD Championships16 lag samlas i Sundbyberg och tävlingen startar onsdag morgon. Sverige deltar med två lag: Moa Dryburgh och Axel Landelius, samt Thea Orefjord och Olle Moberg.>>Alla lag>>Spelprogram och liveresultat
 • Intresseanmälan: Universiaden

  FISU Winter World University Games 2025 arrangeras 13-23 januari 2025 i Turin, Italien.
 • Lär känna Curlingförbundet del 3:
  Alexander Lindström

  Under den här rubriken kommer du få chans att lära känna Svenska Curlingförbundet lite bättre. Alexander Lindström är just nu i Schweiz som coach för lag Edin och väntar på att VM ska dra igång. Här får vi lära känna Alexander och höra mer om hur han ser på sitt uppdrag.
 • Sverige femma på VM damer

  Efter ett grundspel som trots bra spel startar med tre förluster så repar sig Sverige och har efter grundspelet 7 vinster och 5 förluster och är redan innan sista grundspelsmatchen klara för kvartsfinal. Sydkorea vinner kvartsfinalen över Sverige med 6-3 och Sverige slutar på en 5:e plats i VM. Till semifinal går Sydkorea, Schweiz, Kanada och Italien. Kanada står som världsmästare efter att ha besegrat Schweiz i finalen.Sveriges lag Hasselborg består av: Johanna Heldin, Sofia Mabergs, Agnes Knochenhauer, Sara McManus, Anna Hasselborg. Coach: Kristian Lindström. Tf förbundskapten Patric Klaremo.VM damer spelades 16-24 mars i Sydney, Nova Scotia, Kanada. Vi tackar lag Hasselborg för många spännande matcher och även alla fans och supportrar som hejat på Sverige både via sociala media och på plats i Kanada.
 • Division Ett: Linköping, Sundbyberg och Örnsköldsvik till Elitserien nästa säsong!

  Norra serien avslutades med en helg i Umeå och det var Lag Öberg från Örnsköldsviks CK som tog hem den tabellen. Lag Öberg, från vänster: Hans Öberg, Wilmer Öberg, Magnus Domeij och Christer Ödling.Att gå upp i Elitserien var inget som vi räknade med när serien startade men efter vår fina start i Härnösand fick vi blodad tand. Vi lovade framförallt vår junior Wilmer och göra ett försök att vinna så han får testa på att spela mot Eliten, säger Christer ÖdlingStort grattis alla segrare!
 • SM Yngre Juniorer i Gävle

  Stort grattis till alla medaljörer från SM Yngre Juniorer, som spelades i Gävle i helgen! Med 16 deltagande lag, var det full fart från morgon till kväll i CK Granits hall. Vi har pratat med en superglad coach från Umeå. Robert Nygren, som dessutom hade två söner i det vinnande laget:Känslan är jättebra! Melker och Wille har pratat ett tag om att spela med Vilmer och detta var sista chansen för bröderna att få spela YJSM tillsammans. Grabbarna var hur lyckliga som helst när de fick sin första medalj någonsin och det att det dessutom var ett guld. Det var ju även första SM-guldet för Vilmer och han var också mycket nöjd!Robert, som annars tränar bredden och jobbar för att så många i föreningen som möjligt ska kunna vara med och delta, tyckte att det var en extra upplevelse att delta på SM.Det var en av de större tävlingar jag varit på. SM blir en annan grej, med de som tränar mycket och verkligen vill tävla. Jag är stolt över att de spelade så bra och de fick särskilt beröm för sin sopning. Jag vet att de yngre killarna inspireras av Vilmer på den fronten och det märks att det gör skillnad.Stort tack till CK Granit, alla coacher och deltagande som tillsammans skapade en fin upplevelse av årets SM för Yngre Juniorer!
 • VM Rullstolscurling Mixed Dubbel: Sverige avslutar med vinst

  Sveriges Mixed Dubbel lag med Johanna Glennert, Tommy Andersson och förbundskapten: Sören Gran avslutade VM med en vinst mot Ungern. Det blev till slut två vinster och fyra förluster för det svenska Mixed Dubbel-laget i Gangneung.En bra avslutning för Tommy, Johanna och coach Sören som åker hem med många nya lärdomar efter sitt första VM tillsammans.Foto: WCF
 • Lär känna Svenska Curlingförbundet
  Del 2: Patric Klaremo

  Under den här rubriken kommer du få chans att lära känna Svenska Curlingförbundet lite bättre. Patric Klaremo är just nu på VM damer som tf förbundskapten. Här får vi lära känna Patric och höra mer om hur han ser på sitt uppdrag.
 • Andra raka Elitserieguldet till CK Granit: Team Granbom/Burning Goats

  Laget som var nykomlingar till Elitserien förra säsongen har definitivt visat att de hör hemma i toppligan, då de nyss vann hela serien för andra säsongen i rad. Vi har pratat med Jacob Hanna om segern och lagets upplevelse av Elitserien 2023-2024.Hur känns det att vinna andra året i rad?Att segra på en av svensk curlings största scener är fantastiskt; att dessutom försvara fjolårets guld är näst intill magiskt. Vi lär leva på den här känslan i ett bra tag,Hur var årets Elitserie?Elitserien har till sin helhet varit en stark prestation för laget. Vi toppar tabellen och behåller momentum in i slutspelet. Det andra sammandraget var inte lika felfritt som det första men det kändes skönt att få förlusterna överstökade redan i seriespelet. Som alltid var det såklart även väldigt kul, det är en genomgående röd tråd som, i alla fall för oss, sammanfaller med gott spel.Berätta om finalen och vad som gjorde att ni vann:Årets final utmärker sig på ett antal sätt. Mest noterbart är avsaknaden av poäng och antalet nollomgångar. Vi har en enorm respekt för lag Nyman och deras förmåga till utmärkt curling, vilket resulterar i stundtals väldigt försiktigt spel. Det som tillslut gör att vågskålen, just denna gång, tippar i vår favör är en kombination av god kommunikation, väl utförda slag, tålamod och ett starkt revanschsug från SM-finalen.
 • I helgen avgörs elitserien herrar

  Med start fredag 8 mars kl 14.00 så drar elitserien herrar igång i Jönköping med de sista grundspelsmatcherna följt av slutspel.
 • NJCT Mixed Doubles Championships: Dryburgh/Landelius och Orefjord/Moberg är klara för att representera Sverige!

  De två finallagen vid helgens JSM Mixed Dubbel kommer att representera Sverige vid NJCT Mixed Doubles Championships som spelas i Sundbyberg 10-14 april.Moa Dryburgh om JSM MD och om vinsten:Tävlingen var jättebra! Det var bra isar och bra arrangemang överlag. Det var första gången som vi spelade med varandra så vi lärde oss för varje match och tog med oss saker vi behövde utveckla under helgens gång. Det första målet var just att komma till final för att vi skulle kvala oss till NJCT mixed doubles Championship. Sen att det blev guld var bara extra kul. Därför ser vi verkligen framemot att representera Sverige igen och att få en till chans att utvecklas och göra bra ifrån oss.Laget kommer förbereda sig med mycket träning, på varsitt håll då båda har fullt med sina respektive lag kommande månaden.Vi ska se till att vi är så förberedda som vi bara kan för att göra så bra som det bara går när vi kommer till Sumpan igen om en månad, säger Moa.

Publicerad: 2022-02-23

Prenumerera på nyheter

Hantera prenumeration